SEO Uyumlu Blog Nasıl Yazılır?
SEO uyumlu blog nasıl yazılır konusu son dönemlerde popüler hale gelmeye başladığı için pek çok kişinin de merak ettiği konular arasında yerini almıştır.
Bilindiği üzere şu an pek çok kişi verdiği hizmetten dolayı blog açmaya başladı. Bloğa yazılan yazılar sayesinde kişilerin web siteleri daha çok izlenmeye başladı. Web sitelerinin yoğun olması için düzenli olarak yazı yazılması da oldukça önemlidir.
Birde şöyle bakalım; Büyük bir markanın pazarlama müdürü olduğunuzu düşünün. Ekibinize web sitesi trafiğini ve nihayetinde dönüşümleri artırmak için bir blog oluşturma görevi verdiniz. Ancak bir sorun var: Yazarlarınız içeriklerini nasıl SEO dostu hale getireceklerinden tam olarak emin değiller.
Seo nasıl çalışır adlı konumuza mutlaka göz atın.
Tanıdık geldi mi? Eğer öyleyse endişelenmeyin, yalnız değilsiniz. Pek çok insan SEO dostu içerik yazma konusunda zorlanıyor. Ama sorun değil, çünkü size yardımcı olmak için buradayız. Bu makalede size SEO dostu içerik yazmanın temellerini öğretecek ve içeriğinizi diğerlerinden nasıl öne çıkaracağınızı göstereceğiz.
SEO uyumlu blog nasıl yazılır sorusuna bakılacak olursa aslında dikkat edilmesi gereken pek çok nokta vardır. SEO uyumlu yazılar sayesinde web sitesi arama motorlarında çok daha üst sıralarda yerini alır. Ziyaretçiler arama motorlarına belirli kelimeler ile araştırmalar yapar. Eğer bu anahtar kelimeler makale ya da blog içerisinde yer alırsa bu durumda da araştırma yapanlar direkt olarak o siteye gider. Site hakkında bilgi sahibi de olabilirler.
1.İçerik Fikri Bulma
SEO uyumlu yazı için dikkat edilmesi gereken ilk konu iyi bir içerik fikri bulmaktır. Arama motorlarında en çok araştırılan konular bulunmalıdır. Güncelde olan ya da haberlerde konu alan içerikler hakkında araştırma yapmak gerekir. Daha sonra bu araştırma konusunda göre blog yazılabilir. Blog yazarken kişilerin en çok hangi anahtar kelimeler ile bu konuyu araştırdığını de öğrenmek gerekir. SEO uyumlu makale için en temel olan da içerik fikri ve anahtar kelimelerini tespit etmektir. İçerik fikri her hafta güncel olarak değiştiği için kolay bir şekilde bulunabilir.
2. Anahtar Kelime Analizi
SEO uyumlu yazı yazmak için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da anahtar kelime bulmaktır. Anahtar kelime yazılan blog içerisinde en çok dikkat eden kelimelerdir. Anahtar kelime analizi yapmak için yazılacak olan bloğun konusunu arama motorlarına yazmak gerekir. Konuyu arama motorlarına yazıldıktan sonra alt başlıklar açılır (arama kutusunda). Ekranda en aşağıya inince (Google suggest) çeşitli kelimeler yer alır. Ayrıca Google Ads Kelime aracını ücretsiz olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca anahtar kelime analizi için Semrush gibi ücretli programları kullanabilirsiniz. Bu kelimeler o konu hakkında en çok araştırılan kelimelerdir. Bu kelimeler insanlar tarafından en çok araştırıldığı için bu kelimelere bloğa yer vermek o bloğun ne kadar çok okunacağı hakkında bilgiler de verir. Anahtar kelime önemine dikkat edilmediği sürece bloğa ziyaretçiler bir o kadar az olacaktır. Kelimeyi yazdıktan sonra aramalarda rakip sitelere girerek kullanılan kelimeleri görebilirsiniz. https://www.seoreviewtools.com/keyword-density-checker/ bu ve benzeri programlarla seo kelime frekanslarını keşfedebilirsiniz.
3. İçerik Uzunluğu Analizi
SEO uyumlu makale örnekleri araştırılarak en iyi içerik uzunluğu analizi yapılabilir. İçerik uzunluğu aslında o konunun ne kadar önemli olduğuyla alakalıdır. İçeriğin çok uzun ya da çok kısa olmaması gerekir. Çok uzun makaleleri gören insanlar genelde o bloktan kaçar. Çünkü uzun makale olduğu zaman genelde sürekli olarak tekrarlayan kelimelerin yer aldığı anlaşılır. Konu da sürekli olarak tekrar edilirse o blog diğerleri kadar fazla okunmayacaktır.
SEO uyumlu makale için içerik uzunluğunda öz olmak gerekir. Uzun ya da kısa olması çok önemli değildir. Önemli olan bloğun yansıttığı bilgilerdir eğer bilgiler direkt olarak nokta atışı yapıyorsa ziyaretçilerin o bloğu sevmesine yol açar. Yani araştırma yapmadan bile o bloğa girerek yeni çıkan yazıları da okumak isterler. Bu nedenle konuya hâkim olmak ve buna yönelik olarak ortalama bir uzunluk belirlemek oldukça önemlidir.
https://wordcounter.net/ ile kaç kelime yazdığınızı görebilirsiniz veya bir sitenin kaç kelime olduğunu görebilirsiniz.
4. Rakip Analizi Yapma
SEO uyumlu makale örnekleri incelenerek rakip analizi de yapılmaktadır. Rakip analizi yapmak için ilk olarak o konu hakkında daha önceden yazılmış olan blogların okunması gerekir. Anahtar kelimeler arama motorlarına yazılmalıdır. Yazıldıktan sonra reklam verilmeyen ama en yukarıda çıkan sayfalara girilmelidir. Burada kullanılan diğer anahtar kelimelere de göz atılması gerekir.
Aynı zamanda makalenin içeriğinde başka hangi konulara yer verildiğine de dikkat edilmelidir. Buna yönelik olarak makalenin uzunluğu da gözden geçirilmelidir. Bu gibi analizlere göre daha uygun blog yazıları incelenebilir.
5. Başlık ve Ara Başlık Seçimi
SEO uyumlu makale yazmak için ara başlıklar da çok önemlidir. Tek bir başlık yapılırsa eğer o bloğu okuyan kişi çok sıkılır. Bu nedenle ara başlıkların çok olması önemlidir. Fakat ara başlıkların açıklamaları minimum 70-100 kelime kadar olmalıdır. Daha kısa alt başlıkları bloğun önem verilmeden yazıldığını gösterir. SEO uyumlu makale için en uygun ara başlıkları konuyu arama motorlarına yazarak bulunur. Ana başlık ya da konu arama motoruna yazıldıktan sonra aşağı indikçe bu konu hakkında yapılan diğer araştırmalar da bulunur. Bu araştırmalar ara başlık olarak tercih edilebilir.
https://www.title-generator.com/
6. Yazım Kurallarına Özen Göstermek
SEO uyumlu makale yazmak için en önemli konulardan biri yazım kurallarına önem vermektir. Blog okuyucularının bir bloggerdan beklediği en önemli konu kelimelerin en doğru yazımı ile yazılmasıdır. Yazım hataları okuyucuyu o blog sahibinden soğutacaktır. Bu durum da blog sahiplerinin ziyaretçi sayısında azalmalar meydana gelir.
7. Kısa ve Akıcı Cümleler Kullanın
SEO uyumlu makale yazımı için dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da kısa ve akıcı cümleler kullanmaktadır. Blog yazarları bir cümleyi en fazla 15 kelime olarak kullanmalıdır. Uzun cümleler bir süre sonra okuyucuyu sıkar. Aynı zamanda uzun cümlelerin anlaşılması da zorlaşır. Bu sebeple kısa ve öz cümleler kurmak ziyaretçiyi her zaman o blog sayfasında tutacaktır.
8. Özgün Cümleler
SEO uyumlu makale yazımı için en önemli noktalardan biri özgün cümlelerin kullanılmasıdır. Bir konu hakkında araştırma yapan kişi birden fazla blog yazısını okur. Eğer aynı cümleleri okursa bu durumda o blog sayfasını ciddiye almaz. Blog yazan kişinin yeterli araştırma yapması gerekir. Araştırma sonucuna göre özgün cümleleri ile SEO uyumlu makale yazması beklenir. Başkalarının yazılarını kopyala yapıştır yapmak arama motorlarında o sayfanın çok daha aşağılara düşmesine de neden olur. Bu sebeple blog yazarları yazdıkları blogları internette yer alan intihal sayfalarında gözden geçirmelidir. Bir blog sayfasından beklenen %0 intihal olsa da %2’ye kadar uzatılan konular da bulunabilir.
9. Maddelerin Kullanılmasına Özen Gösterin
SEO uyumlu makale yazımında dikkat edilebilecek bir diğer konu da maddeleme yapılmasıdır. Özellikle uzun olan konularda madde kullanmak oldukça önemlidir. Okuyucunun hem gözünü yormaz hem de sıkılmamasını sağlar.
Maddeleme yapılmadığı takdirde o blog içerisinde yer alan cümleler de aynı şekilde uzayacaktır. Cümle uzadıkça makalenin konusu da tamamen değişebilir. Bu durumda okur daha fazla o sayfada kalmaz ve başka sayfalara gitmek için yeniden araştırma yapar. Bu sebeple SEO uyumlu olarak makale yazmak isteyen kişiler maddeleme kullanmalıdır. Fakat her zaman maddeleme yapmaya da gerek olmadığı unutulmamladır.
10. Makaleye Uygun Görsel Seçimi
SEO uyumlu makale yazacak kişilerin dikkat etmesi gereken son durum da makaleye en uygun görselin seçilmesidir. Bilindiği üzere görsel hafıza öğrenmek için oldukça önemlidir. Görsellik aynı zamanda özellikle uzun makalelerde okurun sıkılmamasını da sağlar. Makalenin konusuna en uygun görsel seçimi de yapılmalıdır. Konuyla alakalı olan ara başlıkların her birinin altında görsel kullanılabilir. Fakat her makalede görsel kullanma gibi bir zorunluluk yoktur. Genel olarak bilgi verilen makalelerde verilir. Kısa olan bloglarda da sürekli olarak görsel seçmeye gerek yoktur.
SEO ve Bileşenlerini Anlamak
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), özellikle içerik yazımında yeniyseniz, oldukça ürkütücü gelebilecek konulardan biridir. Ancak aslında göründüğü kadar karmaşık değildir ve temel bilgileri biraz anlayarak hem okuyucular hem de arama motorları için uygun içerikler oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Bu tam olarak ne anlama geliyor? Belirli anahtar kelimeler ve ifadeler için iyi optimize edilmiş içerik yazmak ve içeriğinizin yalnızca okunması ilginç değil, aynı zamanda gezinmesi de kolay olduğundan emin olmak anlamına gelir. Ayrıca, sitenizin genel tasarımının SEO dostu olduğundan, net başlık ve başlıklara, okunması kolay yazı tiplerine ve gezinmesi kolay bir düzene sahip olduğundan emin olmak istersiniz.
Ve elbette, eski moda anahtar kelime araştırmasının önemini unutamazsınız. Hedeflenecek doğru anahtar kelimeleri bularak içeriğinizin doğru kişiler tarafından görülmesini sağlayabilirsiniz.
Kullanılacak Doğru Anahtar Kelimeler Nasıl Belirlenir?
Bir sonraki adım, içeriğiniz için doğru anahtar kelimeleri bulmaktır.
Anahtar kelimeleriniz, arama motorlarında sıralanmayı hedeflediğiniz kelimelerdir ve içeriğinizin başarısını artırabilir veya azaltabilir. Peki hangi anahtar kelimeleri kullanacağınızı nasıl belirlersiniz?
Dikkate almanız gereken birkaç faktör vardır: hedef kitleniz, içeriğinizin konusu ve bu anahtar kelimelerin ne kadar rekabetçi olduğu. Ayrıca kısa ve uzun kuyruklu anahtar kelimelerin yanı sıra yerel ve küresel anahtar kelimelerin bir karışımını kullanmak isteyeceksiniz.
Hedef anahtar kelimelerinizi belirledikten sonra, bunları içeriğinizde kullanmaya başlamanın zamanı geldi! Bunları başlığa, gövdeye ve hatta meta verilere dahil edebilirsiniz. Yalnızca bunları aşırı kullanmadığınızdan emin olun, aksi takdirde anahtar kelime doldurma ve Panda cezaları riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
SEO’yu Göz Önünde Bulundurarak İçerik Yazma
SEO söz konusu olduğunda, çok dikkatli olamazsınız. İçeriğinizin arama motoru dostu olduğundan emin olmalısınız ki o çok önemli tıklamaları alabilesiniz.
Bunu nasıl yapacaksınız? İlk adım, doğru anahtar kelimeleri hedeflediğinizden emin olmaktır. Araştırmanızı yapın ve hangilerinin konunuzla en alakalı olduğunu bulun. Daha sonra bu anahtar kelimeleri, makalenizin okunabilirliğinden veya akışından ödün vermeden içeriğinize doğal bir şekilde yerleştirebilirsiniz.
Bir diğer önemli faktör de içeriğinizin uzunluğu ve yapısıdır. Paragraflarınızın kısa ve öz olduğundan ve metninizi başlıklar ve alt başlıklarla böldüğünüzden emin olun. Bu, okuyucuların içeriğinizi taramasını ve anlamasını kolaylaştırır.
Son olarak, çalışmanızı yayınlamadan önce her zaman düzeltme okuması yapın. Yazım ve dilbilgisi hataları SEO çabalarınıza zarar verebilir ve bir yazar olarak güvenilirliğinizi zedeleyebilir.
SEO Dostu Başlıklar ve Alt Başlıklar Oluşturmak İçin İpuçları
İpuçlarımızla ilgili başlıklar ve alt başlıklar oluşturun. Başlıklar etiketler gibi davranmalı ve kullanıcıların aradıkları sözcükleri içermelidir. Anahtar kelimelerden faydalanarak yaratıcı olabilirsiniz, ancak aynı zamanda yüksek ses getiren başlıklara da dikkat edin.
Yazma sürecinde, okuyuculara yol gösterici ipuçları vermek için alt başlıklar kullanabilirsiniz. Yazdığınız makalenin temeline odaklanarak, okuyuculara bilgi aktarmanın en etkili yolunu sunun. Alt başlıklarda anahtar kelimeleri kullanarak arama motorlarında daha yüksek sürüm elde edebilirsiniz.
SEO Uyumluluğu için Biçimlendirmeyi Optimize Etme
Anahtar kelimelerin doğru yerlere girilmesi gerektiğinden, yazının başında anahtar kelimeyi kullanarak bir paragraf başlatabilirsiniz. Ardından, girintili bir cümle kullanarak başlayabilirsiniz. Bu, arama motorları tarafından daha fazla görülmesini sağlayacaktır. Ayrıca, yazının sonunda da anahtar kelimeyi tekrarlayabilirsiniz.
Anahtar kelimeler doğru bir şekilde kullanarak yazdıktan sonra, arama motorları tarafından daha fazla görülmeye hak kazanacağınızdan emin olabilirsiniz. Bunun için, yazdıklarınızdan emin olun ve yazdıklarınızla ilgili bir sorun olup olmadığından emin olun.
Yaygın SEO Yanılgılarından Kaçınma
Yaygın olarak yanlış bilinen birçok şey vardır ve birçoğu sadece yanlış anlaşılmalardan kaynaklanmaktadır. Bazıları ise gerçekten ciddi hatalardır. Bu yanlış bilgilerden kaçınmak, arama motorlarında en iyi pozisyonu elde etmenize yardımcı olabilir.
Ayrıca, arama motorlarında en iyi pozisyonu elde etmek için mümkün olan en iyi yolu takip etmeniz gerekir. Bunlardan bazıları kelime yamyamlığı diyebileceğimiz adımdır. Çok fazla anahtar kelimeyi tekrar etmektir. Bir diğeri konu bütünlüğünü sağlamadan sadece Google için yazmaktır. Bunun gibi yanılgıya düşülen bazı durumları çözmek önemlidir.
Sonsöz
Peki, SEO dostu içeriği nasıl yazarsınız? SEO uyumlu blog nasıl yazılır? Bu sorunun tek bir cevabı yok çünkü SEO sürekli değişiyor ve geçen yıl işe yarayan bir şey bu yıl işe yaramayabilir. Bununla birlikte, içeriğinizi daha SEO dostu hale getirmek için izleyebileceğiniz bazı genel ipuçları vardır.
Öncelikle, içeriğinizin yüksek kaliteli olduğundan emin olun.
- Kaliteli içeriğin Google’da üst sıralarda yer alma olasılığı düşük kaliteli içeriğe göre daha yüksektir.
- İkinci olarak, içeriğinizde anahtar kelimeler ve anahtar kelime öbekleri kullanın. Ancak, anahtar kelimelerle aşırıya kaçmayın, aksi takdirde içeriğiniz spam gibi görünecektir.
- Üçüncü olarak, içeriğinizi bölmek ve okunmasını kolaylaştırmak için başlıklar ve alt başlıklar kullanın.
- Dördüncüsü, içeriğinize resimler ve videolar ekleyin.
- Beşincisi, web sitenizdeki diğer ilgili sayfalara ve diğer web sitelerine bağlantı verin.
- Altıncı olarak, içeriğinizi tanıtmak için sosyal medyayı kullanın.
Ve son olarak, içerik oluştururken SEO’yu her zaman aklınızda tutun.
Seo uyumlu blog nasıl yazılır? Konusuna bir açıklama getirdiğimizi düşünüyoruz. Bu yöntemler dışında sürekli araştırma yapın. Linkedin, Twitter vb bunun gibi platformlarda uzmanları takip edin. Güncel teknolojileri deneyin ve hakim olmaya çalışın. Bazı ai platformları işini kolaylaştırabilir.
Seo Hizmeti için bizimle iletişime geçebilirsiniz
Neil Pateli dinleyelim
Videoda konu ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Neil Patelin konuyu nasıl ele aldığını dinleyebilirsiniz. Seo blog nasıl yazılır youtube videosunda bulabilirsiniz.